top of page

NPI

Publik·11 anggota

APK keuren: hoe vaak en wanneer moet het? 1 of 2 jaar verschil


1 of 2 jaar apk: alles wat je moet weten over de verplichte voertuigkeuring
Als je een auto, motor of ander voertuig hebt in Nederland, dan moet je deze regelmatig laten keuren bij een erkend keuringsstation. Dit heet de Algemene Periodieke Keuring (APK). De APK is een wettelijke verplichting om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Maar wanneer en hoe vaak moet je je voertuig laten keuren? Wat kost een APK keuring en hoe kun je besparen? En hoe kun je je voertuig voorbereiden op de APK? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.
1 of 2 jaar apk


Download: https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Ft.co%2FAFVxvygnS7&sa=D&sntz=1&usg=AOvVaw1-e0E6BGthljuVAtWxiVd3Wat is de APK en waarom is het belangrijk?
De APK is een in Europa wettelijk verplichte keuring voor alle voertuigen die gebruik maken van de openbare weg. Tijdens de keuring beoordeelt een keurmeester je voertuig op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Hij controleert onder andere de remmen, banden, verlichting, uitlaat, carrosserie en het chassisnummer. Als je voertuig aan alle eisen voldoet, krijg je een keuringsrapport waarop staat dat je voertuig is goedgekeurd. Dit rapport moet je altijd bij je hebben als je met je voertuig rijdt.


Het doel van de APK is om te zorgen dat alle voertuigen op de weg veilig zijn voor jou, andere weggebruikers en het milieu. Een goed onderhouden voertuig heeft minder kans op pech, ongelukken of schade. Bovendien stoot een goed onderhouden voertuig minder schadelijke stoffen uit, zoals CO2 en fijnstof. Daarom is het belangrijk om je voertuig op tijd te laten keuren en eventuele gebreken te laten repareren.


Wanneer en hoe vaak moet je je voertuig laten keuren?
Het APK-keuringsschema
De frequentie van de APK hangt af van het type, de leeftijd en de brandstof van je voertuig. Het RDW heeft hiervoor een handig opgesteld. Hierin kun je zien wanneer je voertuig voor het eerst gekeurd moet worden en hoe vaak daarna. Over het algemeen geldt dat hoe ouder je voertuig is, hoe vaker je het moet laten keuren. Ook de brandstof speelt een rol: voertuigen die op benzine rijden hoeven minder vaak gekeurd te worden dan voertuigen die op diesel of gas rijden. Dit komt omdat diesel- en gasvoertuigen meer vervuilend zijn dan benzinevoertuigen.


Hieronder zie je een overzicht van het APK-keuringsschema voor de meest voorkomende voertuigen:


Type voertuig


Brandstof


Eerste APK na


Daarna elke


Personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg)


Benzine


4 jaar


2 jaar, daarna elk jaar


Personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg)


Diesel, gas of anders


3 jaar


Elk jaar


Zware bedrijfsauto (boven 3.500 kg)


Alle soorten


1 jaar


Elk jaar


Aanhangwagen of oplegger (boven 3.500 kg)


-


1 jaar


Elk jaar


Motorfiets


-


4 jaar


Elk jaar


Bromfiets, snorfiets of brommobiel


-


Nooit


Nooit


De APK-vervaldatum
De datum waarop je voertuig uiterlijk gekeurd moet zijn, heet de APK-vervaldatum. Deze datum kun je vinden op het keuringsrapport, op de website van het RDW of in de RDW-app. Je kunt je voertuig al vanaf twee maanden voor de APK-vervaldatum laten keuren. Als je dit doet, blijft de oorspronkelijke APK-vervaldatum geldig. Bijvoorbeeld: als je voertuig gekeurd moet zijn voor 1 juli 2023 en je laat het keuren op 15 mei 2023, dan is de volgende APK-vervaldatum 1 juli 2024.


Het is belangrijk om je voertuig op tijd te laten keuren, want als je met een verlopen APK rijdt, kun je een boete krijgen van de politie of het RDW. De hoogte van de boete hangt af van het type voertuig en de duur van de overschrijding. Voor een personenauto of lichte bedrijfsauto is de boete 149 als je tot twee maanden te laat bent, en 219 als je langer dan twee maanden te laat bent. Voor een zware bedrijfsauto, aanhangwagen of oplegger is de boete 149 als je tot vier maanden te laat bent, en 219 als je langer dan vier maanden te laat bent.


1 of 2 jaar apk keuring


1 of 2 jaar apk verlengen


1 of 2 jaar apk vervaldatum


1 of 2 jaar apk kosten


1 of 2 jaar apk regels


1 of 2 jaar apk uitstel


1 of 2 jaar apk boete


1 of 2 jaar apk vrijstelling


1 of 2 jaar apk schema


1 of 2 jaar apk check


1 of 2 jaar apk online


1 of 2 jaar apk aanvragen


1 of 2 jaar apk herinnering


1 of 2 jaar apk overslaan


1 of 2 jaar apk vergeten


1 of 2 jaar apk diesel


1 of 2 jaar apk benzine


1 of 2 jaar apk elektrisch


1 of 2 jaar apk hybride


1 of 2 jaar apk lpg


hoe vaak is een auto vanaf bouwjaar verplicht om een APK te laten uitvoeren?


wat zijn de gevolgen van het rijden zonder geldige APK?


waar kan ik mijn auto laten keuren voor de APK?


hoe kan ik de APK-vervaldatum van mijn auto opzoeken?


hoe kan ik de APK van mijn auto verlengen?


hoeveel kost een APK keuring voor mijn auto?


wat zijn de eisen voor een APK keuring?


wat gebeurt er als mijn auto wordt afgekeurd bij de APK?


hoe lang duurt een APK keuring?


hoe kan ik een afspraak maken voor een APK keuring?


kan ik mijn auto eerder laten keuren dan de APK-vervaldatum?


wat is het verschil tussen een grote beurt en een APK keuring?


kan ik mijn auto verkopen zonder geldige APK?


kan ik mijn auto schorsen als ik geen APK wil doen?


kan ik een boete aanvechten als ik geen geldige APK heb?


hoe kan ik een herinnering krijgen voor de APK van mijn auto?


kan ik een vrijstelling krijgen voor de APK van mijn auto?


wat is het nut van een APK keuring?


hoe kan ik een klacht indienen over een APK keuring?


hoe kan ik een second opinion krijgen over een APK keuring?


wat is het verschil tussen een RDW erkend en niet erkend keuringsstation?


hoe kan ik zien of een keuringsstation RDW erkend is?


wat zijn de voordelen van een RDW erkend keuringsstation?


wat zijn de nadelen van een niet RDW erkend keuringsstation?


hoe kan ik besparen op de kosten van een APK keuring?


waar moet ik op letten bij het kiezen van een keuringsstation voor de APK?


wat zijn de meest voorkomende afkeurpunten bij de APK?


hoe kan ik mijn auto voorbereiden op de APK keuring?


wat moet ik meenemen naar de APK keuring?


wat moet ik doen na de APK keuring?


De brandstofverandering
Soms kan het voorkomen dat je de brandstof van je voertuig verandert, bijvoorbeeld van benzine naar gas. In dat geval moet je dit melden bij het RDW en krijg je een nieuw kentekenbewijs met de gewijzigde brandstofgegevens. Ook kan het zijn dat je voertuig vaker gekeurd moet worden door de brandstofverandering. Bijvoorbeeld: als je een benzinevoertuig hebt dat voor het eerst gekeurd is in 2019, dan moet je het in 2023 weer laten keuren. Maar als je in 2021 de brandstof verandert naar gas, dan moet je het in 2022 al laten keuren.


Wat kost een APK keuring en hoe kun je besparen?
De APK keuringskosten
De kosten van een APK keuring kunnen verschillen per keuringsstation, per type voertuig en per regio. Er is geen wettelijk maximumtarief voor de APK keuring, dus de keuringsstations mogen zelf hun prijzen bepalen. Gemiddeld kost een APK keuring voor een personenauto of lichte bedrijfsauto tussen de 30 en 60. Voor een zware bedrijfsauto, aanhangwagen of oplegger ligt de prijs meestal hoger, tussen de 50 en 100. Voor een motorfiets ligt de prijs meestal lager, tussen de 20 en 40.


De APK keuringskosten zijn alleen voor de keuring zelf. Als je voertuig wordt afgekeurd, moet je ook nog de reparatiekosten betalen om je voertuig weer in orde te maken. Je kunt zelf kiezen waar je je voertuig laat repareren: bij hetzelfde keuringsstation of bij een ander garagebedrijf. Je hebt ook het recht om een herkeuring aan te vragen bij een ander keuringsstation, als je het niet eens bent met de afkeuring. Hiervoor moet je wel binnen twee weken na de afkeuring een afspraak maken en het afkeuringsrapport meenemen.


De combinatie met een onderhoudsbeurt
Een manier om te besparen op de APK keuringskosten is om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt. Veel keuringsstations en garagebedrijven bieden deze combinatie aan tegen een voordelig tarief. Zo kun je twee vliegen in één klap slaan: je voertuig wordt niet alleen gekeurd, maar ook onderhouden. Dit kan je op lange termijn geld besparen, omdat je voertuig minder snel slijtage of defecten vertoont. Bovendien verhoogt een goed onderhouden voertuig de kans op een succesvolle APK keuring.


De prijsstunters
Een andere manier om te besparen op de APK keuringskosten is om gebruik te maken van de zogenaamde prijsstunters. Dit zijn keuringsstations die de APK aanbieden tegen een zeer lage prijs, soms zelfs gratis. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar er zitten vaak addertjes onder het gras. Zo kan het zijn dat de prijsstunters extra kosten rekenen voor bepaalde onderdelen of handelingen, die bij andere keuringsstations standaard inbegrepen zijn. Ook kan het zijn dat de prijsstunters strenger of onterecht afkeuren, om zo meer geld te verdienen aan de reparaties. Daarom is het verstandig om altijd goed de voorwaarden te lezen en te vergelijken voordat je kiest voor een prijsstunter.


Hoe kun je je voertuig voorbereiden op de APK?
De APK Check-het-zelf-punten
Voordat je je voertuig naar de APK brengt, kun je zelf al een aantal punten controleren om te zorgen dat je voertuig zo goed mogelijk voor de dag komt. Dit zijn de zogenaamde APK Check-het-zelf-punten, die je kunt vinden op de website van het RDW of in de RDW-app. Hieronder zie je een


Tentang

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page